Bu Blogda Ara

13 Nisan 2020 Pazartesi

İstanbul'dan Antep'e


İstanbul’dan Antep’e



3 arkadaş karar verdik. Türkiye’nin damak lezzeti konusunda zirvesi olan Gaziantep e gitmeye. Öncelikle bir plan kurgulanması gerekiyordu.
Ne zaman gideceğiz,
Neyle gideceğiz,
Neler yapacağız,
Ne zaman döneceğiz…
Bu 4 soru tüm seyahat planının şekillenmesi için yeterli soruydu.

TAVSİYE LİSTESİ
Mevsimine göre giyinin,
Gezi amaçlı ziyarette mutlaka spor ayakkabı yada ayağınızı yormayacak ayakkabı giyin
Bir sırt çantası alın elleriniz serbest dolaşın
Mutlaka çok azda olsa bir miktar nakit paranız cebinizde olsun
Telefonunuzun şarjına dikkat edin ,şarj aleti ve/veya powerbank iniz yanınızda olsun


Öncelikle Antep e ne zaman gidilir sorusunun gezinizin beklentilerinizi karşılaması açısından son derece önemli bir soruydu ve mümkünse bu soruya vereceğiniz cevaba göre hareket etmek çok önemli olacaktır.
Şimdi bu aşamada meteoroloji sayfalarını açıp yada diğer internet sitelerinden kopyala yapıştır yaparak sizlere böyle içerisinde matematik bulunduran cevaplar yazmakta mümkün ama oraları bilen oralarda az çok yaşamış kişilerden bilgi edinmek bence en güvenilir bilgiye ulaşmanın en kısa yoludur.
Dolayısı ile Antep yazları çok sıcak kışları da özellikle geceleri çok soğuk olan bir yer olarak aklınızda kalsın. Dolayısı ile İlkbahar ve Sonbahar mevsimi ayları Antep i gezmek için en güzel zamanlardır. Ancak derseniz ki, Antep fıstığının hasat zamanına göre ben gidip gezmek istiyorum o zaman doğru tercih Sonbahar aylarıdır ki, Eylül , Ekim ve Kasım son derece iyi zaman dilimleridir.

Peki neyle gideceğiz; Aslında bu soru orada ne yapacağınız yada ne kadar zaman geçireceğiniz ile doğrudan ilintili bir sorudur. Biz tercihimizi günübirlik damak lezzet durağı olarak tercih ettiğimiz için ilk ve tek tercihimiz olan Uçak ile seyahat etmeyi planladık.
İstanbul Anadolu yakasında oturuyorsanız Sabiha Gökçen havalananın yakınında günübirlik nispeten güvenli ve korunaklı otoparklara günün istediğiniz saati arabanızı bırakıp oradan havalananın transferinizi gerçekleştirip Uçuşunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Otoparkları internet te çok rahat araştırıp bulabiliyorsunuz. Bir alışveriş merkezinin otoparkını kullanmıştım ben.
Eğer birkaç gün kalırım , Antep i ve çevre illeri de gezerim diyorsanız kendi aracınız ile de gidebilirsiniz ama yine tavsiyem Uçak ile seyahat edip havalananında yada şehir merkezinde güvenilir bildik markalardan araç kiralamanız yönünde olacaktır. Seyahatinizi hafta içi planladığınızda nispeten daha uygun fiyatlı uçuş ve araç kiralama imkanınız bulunmakta.

Antep e gittik ama orada neler yapacağız; Bizim tercihimizi yukarıda belirtmiştim, öncelikle tüm lezzet duraklarını gezip oralarda tadabildiğimiz kadarını tatmaktı. Bu amaçla Uçaktan inip şehir merkezine vardıktan sonra bi yeme ve gezme planı oluşturmanızda fayda var. Örneğin, Sabah kahvaltısını nerede yapacaksınız, Kahvaltıdan sonra nereyi gezeceksiniz, Öğlen neler yiyeceksiniz, Bir kahve molası nerede vereceksiniz, Alışverişinizi nerede yapacaksınız, akşam yemeğini yine nerede yiyeceksiniz gibi bir plan oluşturmak inanın seyahate 1-0 önde başlamanızı sağlıyor. Detaylarını aşağıda göreceksiniz.

Son olarak gittik, gezdik ,yedik , içtik şimdi geri dönme vakti geldi ( mi ) bu sorunun cevabı yapacağınız plana ne kadar sadık kaldığınız ile alakalı. Dolayısı ile plan yapmak ve ona sadık hareket etmek işlerinizi kolaylaştırıyor. Günü birlik ziyaret te tüm lezzetleri tatmak pek mümkün olmuyor ama tüh keşke şunuda yapsaydım diyeceğiniz pek fazla bir şey kalmıyor, Kalanlar ise zaten Antep e bir daha gelmek için bahanemiz oluyor. J Ama emin olabilirsiniz ki, Sabah 07:00 da İstanbul dan uçup Antep e gezip akşam 21:00 uçağı ile geri dönmek mümkün.

Sabah 5 te arabamı otoparkta araç giriş ve çıkışının az olduğu ve etraftan da kolay görünebilen alt katta bir yere park ettim. Arabamın sağının solunun resimlerini çekerek Park görevlilerinin yanına geçtim.15 dakika içerisinde transfer aracı geldi ve havalananına benim gibi başka misafirleri de bıraktı.
Burada arkadaşlarım ile buluştum.  Uçağımız sabah 07:00 da idi. Uçuş zamanında gerçekleşti ve Antep havalananına indik. Havaş ın otobüsleri uçuş saatlerine yakın saat dilimlerinde havalananından Şehir merkezine gitmekteler. Şimdi geri dönüp baktığımda minimum 3 kişi için Otobüs ile şehir merkezi – Orada zaman zaman taksi kullanımı – Otobüs ile şehir merkezinden havalananına otobüs ile geri dönüş için harcadığımız para günü birlik araç kiralama ile aynı fiyat ancak aracı kiraladıktan sonra yaktığınız yakıt ek bir maliyet oluşturuyor. Bunu da zamandan kazanç ve konfor olarak düşünürseniz bence araç kiralamak çok daha akılcı bir yöntem gibi geliyor.
Havaş otobüsü ile 45 dakikalık bir seyahatten sonra şehir merkezine geldik. Öğretmen evi durağında indiğinizde Şehit Kamil ilçesinde yani şehir merkezindesiniz demektir.  Antep te sabah ya ciğer yenir ya beyran çorbası sözü üzerine biz tercihimizi iksinden de yana kullandık J Normal bir kahvaltı yapmak istiyorum diyorsanız Öğretmen evinin oradaki restaurant ı tavsiye edebilirim. Ama bence Beyran çorbası süper olur.
3 kişi olmanın avantajı burada ortaya çıkıyor. Tüm lezzetlerden tadabilmek adına bölünebilen tüm lezzetleri 1 er tane alıp 3 e bölüyorsunuz ve böylece tüm lezzetlerden ister tadımlık ister doyumluk yeme şansınız oluyor. Günün başlangıcı olduğu için azar azar yiyelim hepsini yiyelim diye 1 ciğer söyleyip 3 e böldük. Ciğer konusunda mekan tavsiye etmiyorum çünkü bana göre hepsi aşağı yukarı aynı lezzeti sunabiliyor. Ama Beyran çorbası konusunda Metanet gerçekten tek geçilecek bir mekan. Biraz ara sokakta ama KESİNLİKLE UĞRANMASI GEREKEN MEKANLAR LİSTESİNDE yer almaktadır.
Metanet lokantasında bizim gittiğimiz dönemde Kredi kartı geçmiyordu bilginiz olsun. Bol acılı olarak servis ediliyor ve öylede yemenizi tavsiye ederim. Ama Yaz günü giderseniz sabahın o saatinde bol acılı çorba pek hoşunuza gitmeyebilir. Sonbahar veya kış ayları alternatifsizdir.
Burada servis için çok fazla beklemiyorsunuz dolayısı ile maksimum 1 saat burada vaktiniz geçer yada geçmez ,buradan çıkıp doğrudan bakırcılar çarşısının başından sonuna aşağıya doğru yavaş yavaş aheste aheste gezmeye başlayabilirsiniz. Tavsiyem esnafın neredeyse hepsi konukseverdir ama orta yaş üstü esnafın muhabbeti sizleri daha fazla saracaktır. Hele ki sabah saatleri henüz hareketlilik başlamamışken bir muhabbette başlarsanız size eski Antep zamanlarından bahsetmeye başlar ki, değmeyin keyfinize. Muhtemelen burada birkaç bakır tava , cezve vb. alışveriş yaparsınız zaten. Satın aldıklarınızı yanınıza almanıza gerek yok, Akşam çıkarken alacağım deyin , öyle bir kenarda sizleri akşama kadar bekletir esnaf akşam dönüşte de ayak üstü bir selamlaşır bi vedalaşır eşyalarınızı alır çıkarsınız. Böylece kalan zamanız boyunca eşyalar ile gezme düşüncesinde de derdinden de kurtulmuş olursunuz.
Bakırcılar çarşısının etrafında gezilecek çok yer vardır, Bedestenler , eski tarihi camiler, Antep kalesi vb.
Gezmeye mola verip iki tercihte bulunabilirsiniz. 1.cisi bi Tahmis kahvesi molası , ki KESİNLİKLE UĞRANILMASI GEREKEN MEKANLAR listesindedir ve tavsiye ederim. Mekanın atmosferi , kahvenin güzelliği 10 numara. 2.cisi ki bunu da kesinlikle tavsiye ederim. Zekeriya Usta da bir KATMER yemek.

Arkasından gezmeye tekrar devam edebilirsiniz. Antep şehir merkezi günü birlik gezi için son derece elverişli bir yer netice itibari ile.Öğleden sonramızın büyük bir kısmını Almacı pazarında baharatlar ve sakatlar kokusu arasında geçirebilirsiniz. Özellikle Antep e özgü acı biberler , kurutulmuş sebzeler , çeşit çeşit peynirler ve sezonunda Antep kuru yemişlerinden dilediğiniz kadar pazarlık yaparak alabilirsiniz. Yine dilerseniz bunları oradan Kargo ya verilmesini sağlayabilir yada yanınıza alabileceğiniz şekilde paketlettirip gezinizin sonunda alıp Uçakla beraber yanınızda getirebilirsiniz. Yazının başında tavsiye edilenler listesinde yazdığımız gibi bir sırt çantası yanınızda var ise onuda kullanabilirsiniz.

Öğleden sonra çokta akşama kalmadan Akşam yemeğiniz için iki mekan önerebilirim, 1.cisi İmam Çağdaş 2.si Halil Usta
Her ikisininde lezzet konusunda son derece başarılı olduğunu söyleyebilirim. Ama tatlı konusunda İmam Çağdaş muhteşemdir. Gerçi fiyatları bana biraz yüksek gibi gelse de bir HAVUÇ dilimi baklava mutlaka tatmalısınız.
Yine 3 kişi olmanın avantajını bu mekanlarda da kullanabilirsiniz. Patlıcan kebabı, Ali nazik , Lahmacun, Küşneme gibi lezzetlerden 1 er adet sipariş verip hepsinden kendi tabağınıza alarak hepsini ayrı ayrı tatma imkanınız olacaktır.
:
Günün sonunda mekanlardan almış olduklarınızı toparlamak için bu noktalar uğrayın eşyalarınızı yanınıza alın Havaş otobüs durağına gidin ve Otobüse binerek havalananına geçin. 21:00 daki uçak için Şehir merkezinden 18:00 / 18:30 gibi ayrılmak bi aksilik olmaz ise fazlası ile yeterli olacaktır.

Havalananında indikten sonra ring aracı ile aracınızı bıraktığınız otoparka geçip arabanıza binip evinize geçebilirsiniz. Günün sonunda sanki İstanbul de bir mekana yemek yemeğe gitmiş dönmüş gibi olacaksınız, ama çok ama çok fazla anı biriktireceksiniz. Ben anılarımı burada yazmadı çünkü odak noktam buraya gideceklere referans olabilecek faydalı bilgileri paylaşmaktı. Soracağınız sorularınız olur ise yorum kısmına yazmanız yeterli.
Bu gezi için tahmini bütçeniz ( uçak bileti maliyeti belirleyici olmakla birlikte ) kişi başı 100$ civarında olacaktır. ( Yazının yıllar sonrada maliyet bilgisi geçerliliğini yitirmesin diye döviz cinsinden belirttim. ) bir miktar aşağı yada sonsuz derece yukarı çıkmak tamamen sizin elinizde..

Antep muhteşem lezzetler diyarı…


4 yorum:

Elif K dedi ki...

Paylaşımınızı keyifle okudum.Her ayrıntıya değinmeniz resmen gozumde canlandirdi. Ozellikle yemek kısımları:)Hatta ilk firsatta imam cagdasta o tatliyi yemeyi istiyorummm.

gokzuh dedi ki...

Çok teşekkürler. İnşallah en kısa sürede gerçekleşmesi ümidi ile..

OZAN CAN KILIÇ dedi ki...

beni neden götürmedin?

DERBYONLINE.DE dedi ki...

İnşaallah bu güzel ışığında Antep’e gitmek nasip olur 👍🏽